Xinran fick som radiojournalist i Kina höra massvis med historier om hur det var att leva som kvinna i Kina och många av historierna utspelar sig under kulturrevolutionen, en tidsperiod som har förstört mycket för både män och kvinnor i Kina. I ”De goda kvinnorna från Kina” är några av de historierna samlade, tillsammans med historier ur författarens egen uppväxt.

Det här är ingen sträckläsningsbok och ingen man gärna läser på kvällen innan man ska somna, då man antingen inte kan somna eller enbart drömmer mardrömmar. Historierna berättar om kvinnor som inte blir sedda som människor likvärdiga männen, utan som objekt man kan förfara med ungefär hur som helst. Incest, våldtäkt, att bli bortgift till partiet är bara några exempel på vad konsekvenserna av detta kan bli.

Det känns ibland otroligt att de här historierna faktiskt är sanna och att kvinnorna faktiskt har överlevt övergreppen. Och att de har kunnat utföras! Vad en regim kan göra med människor. Verkligheten överträffar som bekant ofta dikten ochså även här.

Jag funderar över varför historierna känns så otroliga. Framförallt är det avsaknaden av respekt för individen och det systematiska förtrycket av en grupp människor vars enda, men ständiga, fel är att de är födda utan snopp och med förmågan att bära barn. Det är med fascination blandad med förundran över mänsklighetens ”förmågor” som jag konstaterar att en social lag (att kvinnor är underordnade männen, vilket innebär att de kan behandlas som.. arbetsredskap och leksak) så fullständigt kan dominera ett samhälle under så lång tid, ner på individnivå. Ett samhälle kan i sanning skapa elaka människor. Men även genomstarka överlevare. De kinesiska kvinnorna som får komma till tals här (och även deras drabbade medsystrar) är verkligen sådana.

Annonser