Det cirkulerar ju en bokenkät bland bokbloggers och jag hittade den både via Martina och på bokhora. Och i likhet med JoK, så älskar jag att svara på frågor om mig själv, så håll till godo 🙂

1. Den värsta läsupplevelse du haft?

I likhet med Martina, så finns en viss uppdelning av I.B (innan bloggen) och E.B (efter bloggen). (Bloggen funkar som ett slags minneskartotek..jag minns böcker bättre sedan jag har börjat blogga om dem..). När det gäller okynnesläsning (d.v.s sånt jag bloggar om), så kommer jag inte ihåg I.B, men E.B är en av de värsta Det infantila samhället av Carl Hamilton (här kan ni läsa varför den var så fruktansvärd). Cosa Nostra var oxå riktigt dålig. (mer om den finns här). Vad gäller kurslitteratur (d.v.s ”pliktläsning”), så har dåliga läsupplevelser alltid rört amerikanska böcker kring organisationsteori. Jag har annars blivit ganska bra på att sålla bort potentiellt dåliga läsupplevelser.

2. Vilken bok har påverkat dig mest hittills?

Oj. Min semikristna bakgrund gör att den första bok jag tänker på faktiskt är Bibeln. Eller, egentligen är det inte så mycket Bibeln i sig som när jag upptäckte att det fanns alternativ till en kristen världsbild. När det gäller skönlitteratur så var Egalias döttrar en höjdare (diskursanalytiker som jag är). Annars var det svårt, faktiskt…

3. Har du läst någon bok som du blivit riktigt skrämd av?

American Psycho av Brett Easton Ellis kunde jag bara läsa i dagsljus med människor runtomkring mig. Fast den äcklade mig mer än den skrämde mig..

4. Vad använder du som bokmärke?

I mina egna böcker gör jag hundöron och skäms inte det minsta för det. I övre högra hörnet viker jag för att markera var i läsningen jag är och i de nedre hörnen viker jag för att komma ihåg tänkvärda citat och stycken. I böcker som inte är mina försöker jag komma ihåg att använda The Last Line, men oftare blir det gamla kvitton, använda postit-lappat och såna lappar som sitter på nyinköptakläder. Jag införskaffade ett pocketfordral i samma material som torrdräkter är gjorda av och där finns ett mycket förträffligt lässnöre. När jag nu kommer ihåg att använda fodralet… Jag vågar inte riktigt använda vackra bokmärken i mina böcker, ety jag oftast har med mig böcker i ryggsäck/handväska och de har en tendens att tappas bort och det är de lite för vackra för..

5. När brukar du läsa? Hemma, på jobbet, på morgonen, på förmiddagen, på kvällen, innan du lägger dig…?

Jag läser alltid innan jag somnar, nästan oavsett hur trött jag är. Ibland blir det ett par sidor, ibland ett par timmar.  Jag har oxå alltid med mig en bok i väskan på väg till och från jobbet, men jag är oftast för trött för att orka koncentrera mig på längre stycken, så jag läser oftast Metro/Extra.  Jag har alltid med mig en bok i väskan, då man aldrig vet när ett lästillfälle kan uppenbara sig: i kassan i matbutiken, i väntan på bussen…

6. Vad var den första bok du läste?

Jag har ett väldigt sönderläst exemplar av Alla vi barn i Bullerbyn (där ryggen är ihoptejpad) som jag fick när jag fyllde tre. Jag har inget minne av att ha läst den själv, men jag minns bilderna… Jag minns faktiskt inte vilken bok jag först läste, men jag minns att jag tidigt diskuterade läsning med min fröken i skolan och hade konstaterat att ”man får bilder i huvet när man läser”.

7. Vad är bättre, pocket eller inbundet?

Pocket! Smidigare format att a) ha med i väska b) läsa i sängen när man som jag är närsynt och läser liggandes på sidan. Dessutom är det ett snyggt format.

8. Vilken bok läser du nu?

Innan-jag-somnar-läsning: Nobeller av Gun Ekroth (red).

9. Och vilken sida är du på?

Någon av de sista. Fast det betyder inte att jag snart har läst ut den, för den läser jag inte från pärm till pärm, utan hoppar och har mig.

10. Brukar du lämna “kännetecken” i dina böcker? (klottrar i dom, spiller mat/dryck på dom & andra barbariska åtgärder?)

Som jag nämnde, så gör jag hundöron, om böckerna är mina. Och på sistone har jag börjat stryka under bra citat och lämna kommentarer i marginalen (återigen i mina böcker). Jag tycker heller inte att just det är barbariska åtgärder, då böcker ju känner sig uppskattade om det märks att de är lästa, eller hur? Spullen mat och dryck gör bara att sidorna klibbar ihop och det blir så jobbigt, så det undviker jag 😉

11. Påverkar titeln/omslaget dig om du överväger att läsa en bok?

Inte om jag har läst recensioner/fått tips om boken och intresset redan är väckt. Går jag och ögnar igenom en bokhandel/bibblo, så dras mina blickar (såklart?) till omslag (fast kanske mer till författare…). Däremot är det inte avgörande för mitt val av bok. Där spelar baksidestexten och igenombläddrandet större roll.

12. Sidantalet, då?

Njae. Jag gillar böcker som räcker ett tag, snitt-tjockleken på mina böcker ligger nog kring 300+, men jag avskräcks inte av varken tunna eller tjocka böcker.  Däremot kan jag irritera mig på böcker som är för tjocka, d.v.s där det ”ordbajsas” odyl..

13. Brukar du bläddra fram till sista sidorna för att få reda på slutet?

Jag har faktiskt aldrig förstått det där, för ofta om man läser de sista sidorna, så vet man ändå inte hur det går: det kan ha dykt upp andra karaktärer, handlingen kan ha förflyttats geografiskt och då måste man ju ändå läsa hela boken för att inte stå frågande på slutet. Så nej, det gör jag inte. Däremot kan jag skumma ”onödiga” sidor i en bok för att komma framåt i handlingen: om författaren överdoserar adjektiv-stycken, tex.

14. Finns det någon bok du läst flera gånger?

Guillous Hamilton-serie är feelgood-böcker för mig, så de har jag läst fler gånger än jag kan räkna: Hamilton kan nog räknas som en nära vän till familjen. Stjärnor utan svindel av Louise Boije av Gennäs återkommer jag oxå till för att omläsningen fortfarande ger nya aspekter på historien.

15. Har du råkat ut för någon olycka som böcker varit orsaken till?

Nej, böcker är hemskt snälla och fredliga saker.

16. Brukar du sälja/ge bort dina böcker eller klänger du dig maniskt fast vid dem, även om det är någon bok du inte gillar?

Min bokhylla ska ju vara fylld med kärlekar, så böcker som jag inte gillar åker ut. Vissa kastar jag för att jag inte vill att andra ska råka ut för dem, men 99,9% åker till Myrorna eller vänner/släkt, då smaken är som baken. I bokhyllan är jag väldigt bra på feng shui, faktiskt. Böcker jag gillar ger jag gärna bort, men då ger jag bort ett nytt exemplar, det redan lästa är ju mitt.

17. Tar du med dig boken du läser på toa?

Nej, tjotta är ett typiskt ställe att passa på att läsa sånt som Ny Teknik (som sambon får -en stor fördel med att bo ihop med en ingenjör), fackets tidning  och andra tidskrifter. Jag är rätt snabb på toa, så tidningar/tidskrifter passar bättre än böcker där.

18. Just det, läser du i badrummet?

Jag lyssnar gärna på ljudbok de få gånger jag faktiskt badar, men kan någon uppfinna ett sätt att vattentäta böcker så att man slipper hålla dem över vattnet, så skulle jag definitivt bada oftare 😉

19. Har du något boksystem? Skriver du upp vad du läser/ska läsa/ska köpa/köpt för böcker? Skriver du kanske till och med läsdagbok?

Jag har en bokbok där jag skriver upp alla boktips jag får. Tyvärr är den inte alltid närvarande när jag får boktips (den borde faktiskt kunna teleporteras till mig), så jag klottrar ner tips på det som ligger närmast: post-it-lappar som läggs i en hög på jobbets skrivbord, lappar vid datorn hemma. Ett avsnitt i min filofax är oxå dedikerat till boktips. Guldgruva att ha med vid bibblobesök sen! Sen skriver jag på bloggen om böcker jag har läst.

Annonser