Rubyfruit jungle är en berättelse om att hitta det ställe där man passar in. Historien om Molly Bolt är en historia om att växa upp ointresserad av att passa in i traditionella roller och att gå sin egen väg. Kanske framförallt är det en historia om en ung stark kvinna som går sina egna vägar i en tid när det verkligen inte var vanligt och knappt socialt tillåtet. Hon tar för sig, uppför sig på det hela taget rätt mycket som en man, och det är minsann inte populärt hos männen…Dessutom är hon lesbisk.

Molly ifrågasätter aldrig sin person eller sin sexualitet, utan tar den som ett faktum och agerar därefter. Hon försöker inte anpassa sig till sin omvärld, utan går omkring i världen och vill att den ska ge henne vad den ger andra kvinnor (och män!). Hon vet att hon inte passar in i den typiska kvinnorollen, men ser inte varför det skulle innebära ett annat bemötande. Hon tillåts studera på regissörslinjen, men upptäcker som enda kvinna en massa problem som inte kan vara relaterat till något annat än att hon är i minoritet och dessutom kompetent. Hon inser tidigt att de typiska rollerna som både män och kvinnor förväntas passa in i är begränsande och hindrande. Hon är den som ifrågasätter sina barndomskamrater varför de ändå hamnade i rollerna och möts av viss förvåning över frågan, men oxå av viss irritation (som kanske grundar sig i beundran och avundsjuka).

Molly är kaxig, ironisk, självsäker och inte den som ger sig i första taget. Hon ställer upp för sina vänner och är fylld av kärlek och värme. Hon får mig att skratta och jag avundas henne den styrka hon besitter att ta sin existens som självklar och värd att stå upp för i alla lägen.

Annonser