Supernova kan kanske karaktäriseras som ”chick-lit som gått överstyr”. Ambitiösa och smarta Lisa påbörjar klassresa då hon efter avslutade Handelsstudier ror hon hem jobbet på det mest eftertraktande Konsultbolaget. Jobbar häcken av sig, osäker på om hon ska bli omtyckt, hinner inte med sina tidigare vänner och finner två karlar på jobbet som hon attraheras av. Så långt skulle det kunna vara något skriver av Lauren Weisberger. Smarta och ambitiösa Lisa jobbar och jobbar och jobbar och blir till slut utbränd och sjukskriven och då fattar man att det inte var chic-lit. Eller?

King låter en kvinna ta mycket (och vad jag förstår, mycket välförtjänst) plats i en traditionellt mansdominerad värld. Tempot är högt, det är väl skildrat och jag tänker innan jag vet bättre att det här nog bygger på stora insiderkunskaper (vilket mycket riktigt stämme, läser jag mig till sen). Tighta deadlines, 80-timmarsveckor, ständiga taxiresor och hårt personligt tryck på att ständigt prestera. Och stora krav på vad man som människa ska hålla för.

King låter oxå Lisa tillsammans med andra kvinnor fundera över villkoren för deltagandet i denna värld, som tillhörande en minoritet. Det sistnämnda dock bara lite i marginalen. Det är läsaren som gör de stora reflektionerna över den värld som Lisa så länge lever i. Hon gör korta, ytliga, reflektioner över den snabba klassresa hon gör -som vad kostnaden för en kostym är för hennes föräldrar eller att de prisklasser hon rör sig i endast benämns som Gu, va mycke pängar i hennes föräldrars vokabulär, lixom för stora för att vara greppbara. Men kanske hinner man inte reflektera så mycket när man gör 80-timmarsveckor och äter, tänker och sover arbete. Det är väl just därför Lisa går in i den berömda väggen och helt enkelt inte orkar. Men heller inte fattar varför hon klappar ihop. Jag instämmer i vad Bt skriver om boken: Det finns samhällskritik att ta åt sig av i Supernova men det kräver att läsaren är mognare än Lisa – annars finns risken att romanen tolkas som en enda lång reklamjingel för konsultbranschen och Stureplans nattliv.

Annonser