En tematrio om barndomsskildringar:

temabarndom Berätta om tre barndomsskildringar!

1. Angela’s Ashes av Frank McCourt. Självbiografisk roman om fattig uppväxt i USA och Limerick, Nordirland. Frank föds i USA, men familjen återvänder till Irland när han är fyra. Fadern är alkoholist och super upp större delen av löningspengarna. När han är på humör lär han barnen sånger och historier från sitt Irland. När Frank är 11 lämnar fadern modern Angela och de fyra barnen åt sitt öde. Frank, som är äldst, får ta stort ansvar.

2. Paper moon av Joe David Brown. Addie är 11 år och åker runt i den amerikanska södern under depressionsåren tillsammans med bondfångaren Long Boy. Han kanske är hennes pappa. Eller så är han inte det. De gör affärer med biblar, säljer bomull som inte finns, förvirrar tant i kassan och får ut mer pengar på växel än vad de skulle få och förvarar pengarna i en cigarrlåda i handskfacket i bilen. De gör oxå större affärer, med andra inblandade. En av de första böckerna jag läste om depressionsåren. Och en av de finaste.

3. Underdog av Torbjörn Flygt. Johan växer upp tillsammans med sin syster Monica och mamma Bodil på 70-80-talen. Mamma arbetar på fabrik och familjen bor i Malmös arbetarkvarter. Vi får följa Johan från första klass tills han börjar läsa juridik på universitet. Om att kämpa sig fram i tillvaron, om hur svårt det är att bli fri från sina band och om allt annat som påverkar en när man växer upp. Så fint och så jobbigt. Kanske är det läge att läsa om den här…

Annonser