Inte ens ett kvarter från min arbetsplats ligger en fullkomlig livsfarlig stor liten bokaffär/galleri/träffpunkt. Man går in där och så har (minst) 45 minuter gått. Där finns inbundet, pocket, skönlitteratur på svenska och diverse utrikiska, frimärken, serietidningar, facklitteratur inom hur många ämnen som helst och fortfarande ouppackade böcker nere i källaren. Totalt finns ca 90 000 (!!) böcker på stället.

En.Våt.Dröm.  Jag skulle seriöst kunna tänka mig att tillbringa lördagarna nere bland boklådorna och hjälpa till att skapa ordning, enbart för bokumgängets skull.

Ägarinnan har för avsikt att skapa en möteplats för människor som kanske inte har någon. Hon har nyss ordnat en liten fikahörna där man kan läsa och bara sitta. När man går omkring i affären (som dessutom består av rum i rum i rum), så hörs ett mycket hemtrevligt puttrande från kaffebryggaren. Tiden existerar inte där. Det finns stolar och fåtöljer utplacerade så att man till exempel kan slå sig ner med hela famnen full av böcker och sedan välja ut vilka man ska köpa. Eller ta en kopp kaffe och prata med ägarinnan. Eller bara skjuta fram stolen mot kokbokshyllan och intensivgranska den. Delvis är böckerna fortfarande okatalogiserade, så det är inget ställe man går om man har bråttom. Men herregud, vilket paradis!

Jag skulle bara in en sväng och vips så hade nästan en timme gått. Hela 45 riksdaler fattigare och lugn och glad i själen gick jag därifrån. Följande fritagningar följde med:

Tjechov Stäppen och andra noveller

Rundberg En rysk arbetares memoarer

Sandel Kranes konditori

Moberg Simone och jag

Boije av Gennäs Ta vad man vill ha

och ett totalt wildcard: Julie Garwood Hjärtekrossaren


Annonser