Jonathan Noel har inrättat sin tillvaro så att han alltid vet var han har den. Han har bott i samma lilla rum i ca 30 år och har nu förfinat ordningen och systemet där till perfektion. Han har sina vanor och rutiner, så att han aldrig är at loss angående vad han ska ta sig till. Han har gjort sitt liv så förutsägbart som möjligt. Så händelsefattigt som möjligt. Men så en morgon, när han som vanligt kikar ut genom titthålet i sin dörr för att se så att han inte i morgonrocken möter någon av sina grannar på väg till toan, så får han se en f-r-u-k-t-a-s-v-ä-r-d syn. Något som får hans cirklar att rubbas så till den grad att han inte vet om han kommer att ta sig till arbetet.

Süskinds Duvan skildrar konsekvenserna av Man möter fet otäck fågel på oväntat ställe. Det är svårt att tänka sig att mötet med en fågel -duvan- kan få sådana konsekvenser som Süskind skildrar i sitt lilla mästerverk. Och jag vill inte ens tänka på vad som skulle kunna hända om Noels hyresvärd skulle sälja huset i vilket han bor. Eller om han bleve arbetslös..

Översättaren har bevarat de tyskt långa meningarna, men utan att de blir sådär svårbegripligt tyska med verben sist. Utan mest fantastiska. Hela Jonatans tillvaro är så fint skildrad och på detaljrikedomen märks det att författaren är densamma som till Parfymen. Duvan är en kortroman på knappa 92 sidor, men en riktig goding!

Annonser