Jag har läst mig less på deckare men när jag läste baksidestexten på Hjärtekrossaren blev jag ändå nyfiken. Fader Tom Madden får i biktstolen en dag höra ”förlåt mig fader, för jag kommer att synda”. Vaddå ”kommer att synda”, biktar sig gör man ju i efterhand? Men nej, inte Hjärtekrossaren. Han berättar att han njuter av att plåga och mörda kvinnor. Och att hans nästa offer är föräldralösa Toms enda syskon Laurant. Toms bäste vän Nick Buchanan arbetar vid FBI (avdelningen för ”tappat och upphittat”) och Tom kontaktar förstås honom. Nick får i uppdrag att skydda Laurant från Hjärtekrossaren och samtidigt hitta dennes motiv och identitet.

Äntligen! tänker jag, har jag hittat en författare som INTE skriver om missförstådda, ensamma poliser med diverse problem, utan istället väljer skickliga yrkesmän (i Hjärtekrossaren är det faktiskt bara män). Hon har dessutom valt en grupp som arbetar med gärningsmannaprofiler och de e rätt däri min ve’bo’ som mamma skulle säga. Jag njuter både av att läsa om gruppens försök att identifiera gärningsmannen och av att själv försöka göra det (Garwood låter ju läsaren få veta liite mer än sina karaktärer). Det visar sig att det i Laurants tillvaro finns fler än en kandidat. Och mot slutet visar det sig att det inte alls är som någon hade tänkt.

Hjärtekrossaren är en ganska vältänkt och -deckare . Men inte bara. Den har dessutom ångande skildringar av förbjuden åtrå, långa kvinnoben, välmusklade mansbringor och vältränade armar. Nick och Laurant blir förstås förtjusta i varandra, fast ingen av dem vill inse detta. Han är (klassiskt?) rädd för att binda sig och hon inser inte sin attraktionskraft (lika klassiskt?).

engelska Wikipedia läser jag att Garwood skriver ”romance novels in both the historical and suspense subgenres”. Och romance marknadsförs den inte som i Sverige. Blurben på baksidan är ”Julie Garwood lyckas hålla spänningen vid liv hela tiden och jag kunde inte lägga ifrån mig den 400 sidor tjocka boken, utan läste ut den på en dag” (LT). Jag vill dock inte påskina att detta romance-drag förstör den faktiskt ganska välberättade kriminalhistorien.

Kanske vill jag bara säga att jag blev lite…förvånad över att få reda på att den bok jag hade läst var i en annan genre än den jag hade placerat den i (förvisso endast på basis av blurben och baksidestexten, men ändock).

Annonser