Ni vet, när man en lördag eftermiddag lägger sig tillrätta i soffan under en filt med en tekopp och två-tre böcker och väljer den bok vars början tilltalar en mest. Åsså ligger man där och läser och tror att man har valt och inser att man redan har läst tjugo sidor för att man är så nyfiken att man måste fortsätta läsa och ser hur det går. Och sen kan man bara inte sluta. En sån eftermiddag hade jag idag. Två timmar senare klev jag helt vimmelkantig upp ur soffan och letade upp nån (läs: Fantastiskheten) att krama för att få en reality check.

Jag drabbades av I skuggan av värmen av Lotta Thell. Eva arbetar som väktare i Stockholm tillsammans med sin älskade hund Nettan, men kanske ännu hårdare med sitt heroin(miss)bruk. Hon tycker att hon har det under kontroll, att hon har kommit långt från den hon en gång var, den missbrukare hon en gång var. Hon jobbar påtänd och tänder av när hon har fridagar. Har en fastlagd budget för vilken hon kan köpa heroin. Har med färdiga sprutor till jobbet. Och så en kväll möter hon Erik. Som är vacker och ren och det bästa man (läs: Eva) kan önska sig. Och dessutom polis. Och han vill ha henne. Och hon är fast i heroinet.

Boken drabbar mig verkligen. Evas dubbelliv med kabbar, sprutor, kranar och fixar å ena sidan och nattpass på jobbet och heta nätter med Erik å den andra är så vansinnigt bra skildrat. Det schizofrena i att det olagliga, skitiga, farliga samsas med det kärleksfulla, rena, varma gör att jag inte kan sluta läsa förrän jag vet hur det går. Kommer dubbellivet att hålla? Eller snarare: när spricker det? Och vad händer när det spricker? Hur mycket står Erik ut med? Hur mycket kärlek finns det i karln? Kommer det kärleksfyllda varma att vinna, eller det känslokallt svarta? Och hur kan detta samsas i en och samma människa? Och det kan det ju inte förstås.

Efter att ha drabbats av allt detta elände och all denna kärlek i en enda sittning (och detta utan att få ett lyckligt slut, utan bara kvarvarande frågetecken!!) , så behövdes det samtal om annat och en del kramar för att komma i middagstillagningsläge.

I skuggan av värmen är självbiografisk och jag läser att den är är del två i en serie av fem. Ergo: jag har fyra delar till att drabbas av.

(Böckerna finns för övrigt att beställa direkt av Lotta här)

Och tack Karin för tipset!

Annonser