För länge länge sedan (för mer än ett år sedan) tänkte Martin ihop en bokenkät. Nu har tiden kommit för mig att svara på den:

1. Varför läser du?

Oj. Som underhållning; för att lära mig saker (om mig själv som om andra); för att jag är fascinerad av språk, uttryckssätt och hur andra tänker; för att lära mig saker och för att jag inte kan låta bli, tror jag.

Det är det bästa sätt att fördriva tid på och ett fantastiskt sätt att skaffa sig kunskap och förståelse. Jag läser oxå som avkoppling, för att fly min egen tillvaro. Varför läser man inte?

2. Vad tycker du är förbjudet inom litteraturen?

Litteratur är ett fantastiskt forum att utforska sådant som är (eller har varit) förbjudet (eller socialt otänkbart) IRL, som kvinnans rätt till sin egen vilja och homosexualitet för att ta några historiska exempel. Eller pedofili (Lolita). Så jag tror att jag tycker att allt borde vara tillåtet, inom ramen för vad som är lagligt. Hets mot folkgrupp tycker vi ju inte om, till exempel.

Saker som jag däremot direkt ogillar inom litteratur är dåligt språk, oavsett sig det handlar om misshandlad svenska/engelska, dåligt översatt litteratur, dåligt underbyggd argumentation (om det är den typer av böcker) och när folk skriver om saker de inte vet något om, alltså direkt okunskap. Fast kanske kan man inte förbjuda dumhet? 😉

3. Vad är ett måste?

Jag går igång på språk och intellektuell klarhet. Underfundigheter, ordvändningar som ger nya perspektiv eller tankar uttrycka med annorlunda ord, det är min tekopp! En tanke, något som ska utforskas och testas är ofta en bra utgångspunkt för en bok. Och såklart går en väl berättad och -tänkt historia oxå hem! Jag går igång på form oxå, fast än har jag inte läst tillräckligt mycket av sådana konstiga böcker, så jag föredrar fortfarande de med en början och ett slut.

4. Vilket är viktigast när du intresserar dig för en bok: popularitet eller status?

Jag vill egentligen inte välja läsning efter de två kriterierna. Om jag tvunget måste välja, så är det status. S.k. klassiker har ju blivit klassiker av en anledning och det är alltid intressant att utforska varför (d.v.s läsa dem). Om man med popularitet menar försäljningsstatistik och inte popularitet i bekantskapskretsen, så kan jag bli hemskt anti. Om en bok har hypats för mycket, så vill jag inte läsa den. Åtminstone inte förrän hypen har lagt sig. Jag kan oxå vara hemskt elitistisk och i begynnelsen dissa böcker delvis för att de är populära. Läckbergs skriveri ger jag inte mycket för, till exempel. Jag baserar det enbart på rykten och förtal, dock, ety jag inte har läst någon av hennes böcker. Inte har jag någon lust till det heller. Åtm inte just nu (fast jag dissar hennes böcker av andra orsaker oxå. Även de baserade på hörsägen). Chic lit dissade jag oxå enbart för att de var populära. Tills jag läste Djävulen bär Prada. Fast jag väljer sällan böcker utifrån endast dessa två kriterier. Jag läser för att jag är nyfiken. Ibland blir det Pesten, en annan gång en nyutkommen sak.

5. Vilken författare har betytt mest för dig? Varför?

Pratar vi skönlitteratur så är de två första som dyker upp Per Anders Fogelström och Jan Guillou. Jag läste Stad-och Hamilton-serierna under en period när läsningen på riktigt var en flykt från min egen tillvaro. Läsning var en av få saker jag kunde koncentrera mig på och det faktum att jag fortfarande kunde njuta av att läsa skönlitteratur var en riktig lisa. Både Fogelström och Guillou visade med sina respektive serier att världen fortfarande kunde kläs och diskuteras i ord (hur än olika de annars är). Världen var hanterbar via orden, oavsett mord eller stadsförändring.

Pratar vi facklitteratur, så är en bok som heter Det sociala landskapet (av Göran Ahrne, Roman & Franzén) viktig för att den fick mig att tänka kring Sverige i rent sociologiska termer. Och pratar vi tänkare som har skrivit ner det de tänker så är Fairclough (diskursanalytiker) hemskt klartänkt och den vars teorier jag baserade min magisteruppsats i sociologi på.

6. Vilken redan existerande bok borde det varit du som skrivit?

Jag önskar att jag kunde skriva som Louise Boije av Gennäs och Martina Lowden. Jag önskar oxå att jag kunde tänka som Gerd Brantenberg (Egalias döttrar) och som Ajvide Lindqvist i Hanteringen av odöda.

7. Har du, när du läst klart en bok, varit arg på hur den slutat och velat skriva om slutet, en karaktär eller liknande?

När jag precis har lagt ihop boken, så kan jag vara det. T.ex. om det inte blir det slut jag hade tänkt mig eller tyckte att karaktärerna hade förtjänat. Jag brukar försöka klura på anledningen till att författaren har valt slut. Är jag riktigt ambitiös i mitt klurande (oftast behöver det då vara en riktigt bra bok för att jag ska tycka det mödan värt), så försöker jag leta recensioner/analyser och jämföra med mina egna tankar. Hittar jag ett tillfredsställande svar som jag bara inte tänkt på, så kan jag låta det bero.

8. Finns det någon bok du gillar som du aldrig skulle råda någon annan att läsa? Vilken?

”Finns det någon bok du uppskattar som du skulle vilja hålla hemlig för andra?” En sån bok är ju bara glädje och det vore väl dumt att osprida? Fast jag försöker sällan pracka på andra böcker jag tycker är bra. Jag är ju rätt kräsen läsare själv och ogillar att bli påprackad tips. Ergo…

Jag tycker överlag det är svårt att ge andra boktips, då jag brukar vilja veta mer om vilka böcker de läser annars och anpassa mina tips därefter. Lite skadad av att ha jobbat ett tag i servicebranschen, kanske 😉

9. Om du fick bestämma, vem skulle du ge Nobelpriset i litteratur?

Pass!

Annonser