Jag tänkte genomföra ett litet experiment, för att se hur mycket pengar jag inte lägger på böcker. Utmaningen kan oxå ses som ett försök att mäta vad bibblans existens är värd för mig.

För varje bok som jag kan tänka mig att köpa, men istället lånar på bibblan för att läsa, för jag över motsvarande summa till ett speciellt konto. Det gäller även spontan-måste-ha-kan-inte-överleva-utan-läsning och böcker som jag okynneslånar för att de verkar bra. Utmaningen gäller även ljud-, fack- och e-böcker.

Jag väntar oftast med bokinköp tills titeln kommer i pocket, varför jag kommer att räkna slantarna i två kategorier:

1) Pengar jag inte lägger på böcker: summan för böcker utkomna i pocket som jag faktiskt hade köpt, men som jag nu ist lånat.

2) Titlar ej utkomna i pocket som jag läst för att min läslust vann över min väntan på pocketutgåvan. Alltså ett mått på vad bibblan är värd för mig.

Jag fick idén efter att ha läst Bokbabbels inlägg om besvikelsen över att böckerna finns på bibblan, så att man inte ”behöver” köpa dem. Believe you me, jag känner så igen mig i besvikelsen i ett sånt läge. Och tänker att det var väl ett skapat behov, det där med att köpa böcker. Låtom oss utmanen ingivelsen att inträda i Mammons tempel!

Lite inspirerad är jag av tänket kring frivillig enkelhet: att se över vart pengarna går och om/hur man kan använda dem annorlunda.

Jag har inte riktigt bestämt vad jag ska använda de slantar jag tänker mig att jag sparar. Okynnesshopping av annat slag (kläder, skor?) Resa någonstans? Yogakurser? Vi får väl se hur många slantar det blir, först.

Annonser