Jag formligen slukade Tana Frenchs Okänt offer på väg till och från Lapphelvetet i helgen. Så även fast jag inte planerade det, så blev det påskekrim.

Cassie Maddox är polis på Irland (tack French för att du förlägger en kriminalroman på Irland istf i Storbrittannien eller USA!) och hennes poliskollega tillika pojkvän ber henne en morgon komma till en mordplats. Väl där ser hon att den döda är hon. Eller ja, en dubbelgångare. Inget förstår riktigt motivet till mordet eller vem gärningsmannen är, så Maddox får uppdraget att gå in under cover som den döda Lexie. Maddox har innan hon började på familjevåldsroteln arbetat på roteln för hemliga operationer och tidigare arbetat under cover, så arbetet i sig är inget nytt. Tillsammans med sin tidigare chef Frank läser hon in sig på Lexie och skrider till verket.

Lexie bor tillsammans med Daniel, Rafe, Abby och Justin i ett gammalt hus som Daniel ärvt, beläget på den irländska landsbygden. De är alla doktorander och lever ett säreget liv där de arbetar på sina respektive avhandlingar, undviker byns pub, men dricker ofta och gärna sprit för sig själva och sluter sig som grupp inom sig själva när andra försöker komma dem nära. De älskar oxå det förfallna huset med stor passion.

Jag gillar öht Frenchs känsla när det gäller att skildra relationer. Maddox är en berättare med humor och självdistans och ett skarpt öga för relationers små beståndsdelar och lätt föränderliga karaktär. Inte bara när det gäller att skildra Fantastiska Femman, utan även Maddox relation till de andra poliserna. Hon har gett dem rutiner och små quirks. Hon låter dem bli förbannade och gräla, men de får även vara ömsinta och lite kärleksfulla. Och trötta, snabbmatsätande och stressade.

French skildrar även den sedan flera hundra år djupt rotade konflikten mellan engelsmän och irländare. Den tillåts ta plats, ge färg åt romanen och en ännu dimension till berättelsen.

Brottet, Mysteriet Lexie, Fantastiska Femman, Konflikten på Irland och Polisutredningen. Alla delarna behövs till historien, men mest fascineras jag av, och tycker om, Fantastiska Femman. Jag hade nog gärna kunnat vara utan de andra bitarna och enbart läst om Fantastiska Femman (gruppen kallas av poliserna Fantastiska Fyran, eftersom Lexie/Maddox står utanför). Jag älskar hur French skildrar relationerna som Fantastiska Fyran (Femman!) har både sinsemellan och med sin omvärld. De är snabbtänkta, smarta, pålästa och fruktansvärt samspelta. De är artigt men fullständigt exkluderande mot vemhelst som försöker komma in i gruppen. French låter Maddox/Lexie se relationsmönster och vilka roller David, Rafe, Justin, Abby och Lexie har i gruppen. Hon låter dem samtidigt framträda som egna individer. Samtidigt behöver den här gruppen ett externt hot för att den ska hålla samman, relationerna ställas på sin spets och de ska riktigt framträda. Historien eskalerar ju längre Lexie/Maddox bor i huset och det kommer såklart ett klimax. Jag tänker ofta på Den hemliga historien under läsningen och tänker att skillnaderna inte är stora mellan de två historierna.

Jag förstår att Okänt offer är del två i en  serie, där Till skogs (In the woods) är första och Faithful Place (På svenska Brottsplats: Fatihful Place) den tredje delen. I den första boken möter vi tydligen Rob och Cassie för första gången. I del två har Cassie huvudrollen och i den tredje är det Cassies chef Frank.

Mitt förträffliga bibliotek har båda de övriga titlarna i serien på engelska och jag har köplats 1 på dem båda! Längtet!

Annonser