En bok om dagen har startat en sån bra grej som jag har hakat på. Man får sig tilldelat en hemlig bokvän som man under sommarmånaderna ska skicka totalt tre små överraskningar i form av en pocketbok och något att äta till. Pocket och prassel, således. Och omvänt kommer man att få tre små överraskningar själv. Själv vet man inte vem ens “hemlige välgörare” är, utan man får svara på frågor om böcker och godis som denne får läsa på ens blogg och sedan agera på. Jag tycker idén är jättesöt och det ska bli väldigt roligt!

Nedan följer mina svar på frågorna.

* Vilken genre är du mest förtjust i?

Jag gillar välskrivna romaner, romaner som diskuterar sociala frågor som klass eller etnicitet, men även andra. Böcker som utspelar sig på 1800-talet och början av 1900-talet är intressanta, eftersom det hände så mycket i (det västerländska) samhället då. Per Anders Fogelströms Stad-serie är således en favorit. Ledorden är alltid välskrivet och fascinerande, sedan är tidsepoken mindre viktig, faktiskt. Jag läser också biografier av fascinerande personer, böcker om samhälls­frågor, politiska frågor, dokumentärromaner (om nu det begreppet finns) och författare från och/eller som skriver om, Mellanöstern, framförallt Afghanistan, Iran, Irak och Syrien i spetsen. Jag tycker också om böcker som överraskar mig och visar mig perspektiv på saker som jag inte förut har uppmärksammat. Böcker med tankemat, helt enkelt.

* Favoritförfattare? Har du redan allt som författaren har skrivit..?

Jag tycker mycket om många. Siri Hustvedt, Guillou (men han har jag faktiskt läst nästan allt av), Per Anders Fogelström förstås (men han hamnar i samma kategori som Guillou, redan-läst), Ajvide Lindqvist, Louise Boije af Gennäs,

* Vilka författare är du nyfiken på och har lust att läsa?

Jag har inte läst något av Paul Auster än, är lite rädd att bli besviken, bara för att Hustvedt skriver så bra, men visst är jag nyfiken! Miranda July, Jo Nesbö, Haruki Murakami och Historikern av Elizabeth Kostova är annat jag är nyfiken på.

* Vilken genre vill du absolut inte läsa?

Fantasy och science-fiction går omedelbart bort! Och chicklit, även om jag uppskattade Djävulen bär Prada väldigt mycket! Dramatik och poesi lockar inte heller, liksom böcker av typen Danielle Steel och Sidney Sheldon (”tantsnusk” således). Krigsskildringar går också oftast bort (Nemirovskys Storm över Frankrike är undantagen) och ”vapenporr” likaså.

* Vilken författare vill du absolut inte läsa?

Ingmar Bergman, Björn Ranelid (huvva, bara hans namn ger mig ryysningar), Lars Norén, Bodil Malmsten, Denise Rudberg, Camilla Läckberg, Liza Marklund, Martina Haag, Belinda Olsson…

* Letar du efter någon/några böcker som du vet (eller tror) har kommit i pocket, men som inte går att få tag på via bokhandeln längre? Vilka böcker gäller det – och skulle du i så fall tycka om att få dessa i läst skick?

Inga jag kan komma på på rak arm, nej.


* Skulle det kännas ok att få flera begagnade pocketböcker (i trevligt skick!) istället för en ny, i något byte?

Absolut! Är det bara bra böcker och de är i fint skick, så spelar det mig ingen roll om de är nya eller begagnade.
* Läser du andra språk än svenska?

Jag läser med stor förtjusning på engelska, antingen om det är originalspråk (dåliga översättningar går såå bort!) eller om boken har ett annat originalspråk än engelsk, men finns i engelsk översättning. Det svenska språket, väl hanterat, är annars väldigt vackert.

* Är du tedrickare eller kaffedrickare? Någon speciell smak som du gillar?

Jag dricker gärna te. Svart eller rött, framförallt. Gillar kryddiga smaker. Kaffe blir jag så oregerlig av, så det är bara i yttersta nödfall på jobbet som det slinker ner en kopp (och då dessutom utblandat med varm choklad och mjölk).

* Vilken slags godis gillar du?

Oj. Jag gillar mörk choklad, 55-70%; zoogodisar (men INTE zooklubban, den är äcklig!), godis med choklad+mint, polkagrisar, Marianne. Tycker inte om lakrits eller godis med violsmak.

* Gillar du naturgodis; nötter, torkad frukt och liknande?

Jag är väldigt svag för yoghurtöverdragna cashewnötter och dito bananer, liksom rostade/saltade cashewnötter.

* Är du allergisk mot något (t.ex. nötter, gluten, mjölk…)?

Jag är måttligt laktosintolerant, men mjölk/laktos i godis är inga problem. Skicka alltså ingen giftig mjölk ;)

* Annat som du vill lägga till..?

Alltså, det här är ett sånt roligt initiativ att jag blir glad bara jag tänker på det! Tänk att överraska någon okänd tre gånger, bara för att denne gillar böcker och godis! Och att själv (förhoppningsvis) få tre överraskningspaket i sommar, sådär bara för att! Det här ska bli så roligt 🙂

Maila mig på camillasboklada@gmail.com eller kommentera det här inlägget ifall det är något!

Första paketet

Andra paketet

Tredje paketet

Annonser
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: